Dobranov 78, 471 21 Česká Lípa +420 487 882 288 obchod@krofian.cz
img
Krofian

Vyrobíme 2 sekačky - do minuty!

Vyrobíme 2 sekačky - do minuty!

Montážní linka na kompletní sestavní robotické sekačky na trávu byla pro Krofian výzva nejen po technické stránce kompletace technologie, ale i způsobu pojetí jejího řešení.

Tak jak roste podíl automatizace a robotizace v domácnostech, zvyšuje se poptávka v sektoru spotřebního průmyslu. Pro naši firmu je toto dobré z hlediska cílené diverzifikace odvětví a přesunutí oboru hlavních zákazníků pro automatizaci i mimo automotive sektor.

Princip robotické sekačky není stejný jako u benzínové nebo elektrické. Rozdíl je v autonomii robota, kdy zcela nezávisle na čase „zahradníka“ vyjíždí na svou misi i několikrát denně. Tímto způsobem tedy zakracuje trávu v řádech milimetrů. Jemnou drť pak nechává ležet v trávníku, kde dochází k samovolnému a rychlému vzetlívání a tedy hnojení trávníku.

Ilustrační obrázek robotické sekačky (toto není model, který se montuje na lince Krofian)

Trávníky udržované robotickými sekačkami pak působí stejným vzhledem po celé vegetační období. Pohon sekaček je samozřejmě elektrický a tím i tichý, takže dochází k eliminaci hluku (můj soused má nastaveno sekání 2x denně a kdybych neviděl jezdit „Máňu“ (shodou okolností od stejného výrobce, pro kterého linku realizujeme) po jeho zahradě, tak bych ani nevěděl, že trávu vůbec kdy seče.

Koncept linky

Montážní linka, která je u nás v současné době před dokončením, montuje kompletní robotické sekačky v několika variantách, a to úplně od samotného počátku. Tedy celý proces začíná vložením základního nosného dílu a dále pokračuje přes oživení elektrických obvodů až po upload řídícího softwaru.

Robotická stanice pro založení koleček

Linka je navržena jako lineární dopravníkový systém, kde palety se zakládacími přípravky unáší sekačku od založení šasí přes montážní a kontrolní pracoviště až k výstupnímu dopravníku, kde opouští linku kompletně smontovaná a připravená k použití.

Operátor na začátku procesu založí základní díl podvozku sekačky. Na tento podvozek se postupně manuálně nebo automaticky či pomocí šestiosého robota montuje až 50 dílů nebo jejich sestav. Všechny montované součástky jsou v základním šasi zachyceny zaklipnutím nebo přišroubováním. Zajímavostí je kromě velkého počtu dílů ke kompletaci i fakt, že je zde použito 16 automatických šroubovacích systémů, které šroubují v jednom procesu až 56 šroubů!

Šroubovací vřetena

Takové množství šroubovacích systémů, použitých na jedné lince, je pro naši společnost rekordní. V průběhu montáže samozřejmě probíhá kontrola správnosti a založení všech komponent, které má daná varianta sekačky obsahovat. Z toho důvodu je linky osazena 9ti kamerovými kontrolami a nespočtem senzorických kontrol.

Pohled detekce pomocí kamerového senzoru

Mozek celého výrobku

V průběhu montáže dochází k vkládání osazených plošných desek, které jsou řízením a mozkem celé sekačky. Všechny tyto elektronické součástky jsou samozřejmě náchylné na elektrostatický výboj, proto je linka navržena tak aby veškerý elektrostatický náboj byl sveden a uzemněn a tím nedocházelo k poškození náchylných elektronických součástí.

Ve víru kompletačního procesu

Osazení komponent neprobíhá pouze z jedné strany, ale je ze všech stran. Je třeba nutné nasadit hlavní pohonná kola z obou stran sekačky, osazení sekacích kotoučů probíhá ze spodní části a na konci procesu dochází k nasazení ochranného krytu z horní části. V praxi to tedy znamená, že se při průchodu montážní linkou sekačka otočí kolem všech svých os tam a zase zpět.

Aby všechny tyto procesy mohly proběhnout v cyklovém čase 30s, bylo nutné osadit linku 23 montážními stanicemi. Tím se technologie rozrostla na úctyhodných 30 metrů délky.

Je to krásný pohled, když na začátku linky založíte první díl a po cca 12 minutách Vám na konci vyjíždí kompletně smontovaná robotická sekačka, připravená k zabalení a distribuci k zákazníkům.

Je to opět velký počin celého týmu nás v Krofianu a tato linka ukazuje, že nejen v automobilovém průmyslu je možné jít s dobou všudypřítomné robotizace. Naše společnost může být hrdá, že přispívá k rozšiřování robotiky mezi spotřebitele.

Stanislav Koutný, Manažer konstrukce

 

Glosa autora článku:

Byť jsem fanda technologických vylepšení a rozšiřování robotiky do domácností, využití robotické sekačky na mém pozemku kolem domu není možné z důvodu sklonu na větší části pozemku, který je cca 45°.

Proto jsem si letos pořídil tradičnější sekačku. Ta tento sklon zvládne a také automaticky hnojí trávník-někdy až moc.

img
docxfilePDF